Pagina's

vrijdag 2 maart 2012

Boekenclub: De Alchemist - Paulo Coelho

Sommigen van jullie wisten al dat ie er aan zat te komen, maar vanaf nu is het officieel: de Good Sweet Kind online boekenclub is een feit! Op de website zal er eens in de zoveel tijd een boek worden besproken. De boeken kunnen over van alles gaan, maar de gemene deler is het "spirituele tintje".

Als kind was ik al verslaafd aan lezen. Ik las soms wel twee boeken per dag. Om aan te geven hoeveel ik van lezen hield: de docent Nederlands vertelde mijn klasgenootjes dat als zij een boek voor hun boekenlijst zochten, ze naar mij moesten gaan. Ik was de grootverbruiker van de bibliotheek. En nog altijd vind ik het heerlijk om helemaal op kunnen gaan in een verhaal, om alles met je fantasie in te kunnen vullen.

Het eerste boek is een klassieker: De Alchemist geschreven door Paulo Coelho. Bedenk na het lezen een antwoord op de volgende vragen:

 • In welke tijd speelt het boek zich af?   
 • Welke thema's komen aan bod?
 • Met welke woorden omschrijf jij Santiago?
 • Wat is de boodschap?
 • Wat is spirituele alchemie en hoe verhoudt het zich tot dit verhaal?

Ik ben heel benieuwd naar jouw leeservaring. Laat weten wat je er van vindt. Beschrijf het boek in één woord en geef aan hoeveel sterren je het boek waard vindt (van 1 tot 5 sterren).

Heb je zelf een voorstel voor een te lezen boek? Leuk! Via het reactieformulier kun je dit aangeven. Nieuwe voorstellen zijn meer dan welkom.

Voor nu, heel veel leesplezier gewenst!

2 opmerkingen:

 1. Ik ben 'sceptisch' aan de Alchemist begonnen. Als ik denk aan spiritualiteit, dan komt er altijd een bepaald beeld bij me op van 'zweverigheid' en ' 'vaagheid' waar ik meestal geen verwantschap mee voel. Verder is het boek allegorisch van aard en daar ben ik meestal ook niet zo'n fan van. Ik dacht, laat ik de Alchemist toch een kans geven, omdat het aangeraden werd en omdat het een klein boekje is, die je makkelijk uitleest.
  Wat schetst mijn verbazing? Het is echt een goed boek! Ondanks mijn gereserveerdheid, heeft het boek me geraakt. En daar gaat het uiteindelijk om! Op een eenvoudige en doeltreffende manier geschreven en daardoor des te krachtiger. Er staan waarheden in (verpakt in een legende) die op mij (en de rest van de mensheid) van toepassing zijn! En daardoor komt het boek heel dicht bij je. Het geeft me op een of andere manier steun en herkenning in de dingen die ik momenteel doe: volg je dromen en luister naar je hart hoe moeilijk de weg ook is! Ik denk nu anders op een positievere manier over spiritualiteit. Door het boek geloof ik meer in mezelf. Hoe krachtig is dat?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het boek al een paar keer gelezen en iedere keer haal ik er andere dingen uit. Zaken die op dat moment belangrijk zijn in mijn leven. Het leest makkelijk en snel maar er staan vele boodschappen in. Volg je hart en je dromen maar geniet ook van de weg ernaar toe. Hoe lastig, moeilijk, angstig of verdrietig de weg soms ook is. Ik vind het een tijdloos verhaal met herkenbare thema's van het leven. Liefde, succes, eenzaamheid, vertrouwen en geloof. Het is herkenbaar ook door de hoofdpersoon, een gewone jongen die zijn dromen volgt en niet vasthoudt aan de dingen die hij al bereikt heeft. Een echte aanrader!
  Aleida

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...